UTOPENÝ V BAHNĚ A.K.A. THIS IS SLUDGE



Se sludgem je vždycky potíž. Obecná shoda je, že vznikl nejspíš tak, že se zpomalil punk. Jak už jsem psal v reportu z Earth, byly u toho nejspíš Black Flag, Flipper a Melvins. Nicméně hardcore punkový sludge je spíš popelka, mnohem častěji sludge sousedí a překrývá se se stonerem nebo doom metalem.

Kapitola sama pro sebe je vztah sludge a post-metalu. Většina post-metalových kapel má více či méně taky něco společného s hardcorem, ale oproti sludge má post-metal většinou styčné plochy s post-rockem nebo progresivním metalem. Vzhledem k nevyjasněnosti post žánrů se zkoušely termíny jako atmosférický sludge, což je ale hrozná blbost. Sludge je bahno – hnusné, smrdí a pomalu vás stáhne pod hladinu. Zbyde vám jenom bezmoc.

Podle mě platí, že nikdo nehraje sludge líp, než hardcore punkové / power violence kapely. Ten přímočarý přístup a nevyjasněná, nedogmatická image mi vyhovují nejvíc. Navíc jsou to kapely, které dokáží zahrát sludge i pod tři minuty. Nicméně snad až mimo staré sedmipalce Corrupted téměř neexistují alba, která by byla celá poskládána z krátkých sludge skladeb.

Endless Blockade byla nejlepší power violence kapela mimo první vlnu žánru, společně s California Love. A jediný okultní power violence, který znám. Dneska hrají ve skoro stejném složení pod jménem Column of Heaven, ale není to ono. O California Love už jsem psal, je to hudební ekvivalent nenávisti. Japonští Corrupted byli nejlepší sludge kapela všech dob. Taky nejtvrdší. Ještě hrají, ale po posledním albu v jiném stylu oznámil zpěvák odchod, takže je lepší už asi nic neočekávat. Z nějakého důvodu měli texty ve španělštině, Estar En Visperas De Ultima pěkně v kostce shrnuje jejich různé polohy. Crossed Out a Man Is The Bastard jsou power violence kapely ze staré školy, Excruciating Terror je legendární grindcore a Warcollapse ultimátní crust. (Janne z Warcollapse má vedle toho projekt Siebensünden, což je blíž na kost ohlodanému doom metalu s vokálem jako od čarodějnice s polámanými hnáty.) Závěrečná Dystopia je žánrový oříšek. Vypadají jako crusteři, hrají s nasazením hardcore punku, co láme kosti, a přitom se nevyhýbají pomalému tempu. Když ale posloucháte, jak jsou některé skladby napsané (viz Father's Gun), byli to vlastně alternativní noise rockeři, kteří na rozdíl od ostatních noise rockerů neopustili hardcore punkovou subkulturu. Úprava: Chtěl jsem výběr končit Dystopií, ale nakonec se mi sem nehodí, protože prostě oproti populárnímu názoru nemá hudebně se sludge nic společného. Místo nich výběr končí Noothgrush, kteří jsou sludge kapela na plný úvazek, navíc dneska s Dinem, jedním z vokalistů Dystopie. Smrt, zmar a Hvězdné války.

Utopený v bahně je výběr sludge skladeb od kapel, které nehrály sludge, a Corrupted s Noothgrush, absolutní špičky sludge kapel.

1 The Endless Blockade - Angra Mainyu
2 California Love – Stumble To Failure
3 Corrupted – Estar En Visperas De Ultima
4 Crossed Out – Crutch
5 Man Is the Bastard – The Arena
6 Excruciating Terror – Self Destruct
7 Warcollapse – Massgenocide
8 Noothgrush – Extraction

LINK.