MUSIC TO RUIN YOUR EVENING



Tento výběr je ilustrací jedné z mých představ dobrého večírku. Zavřel bych hosty do jedné místnosti, zakázal jim mluvit, zhasnul světla a pod jménem DJ Smrt jim pouštěl Music to Ruin Your Evening, přičemž bych doufal, že to v nich dokáže vzbudit alespoň obrysy podobně tísnivého příběhu, jaký se mimovolně za zavřenými víčky promítá mně.

Je to vždy zvláštní zážitek, když vámi tvořená věc ožije vlastním životem. Music to Ruin You Evening začal vznikat v průběhu října, s cílem dát dohromady strašidelný výběr vhodný k terorizování tance chtivých hostů na halloweenských party. Zároveň jsem se chtěl co nejvíc vyhnout kytarám, protože kytary pro tento účel dokážou jen málokdy být dostatečně abstraktní. Několikrát jsem si myslel, že výběr je hotový, ale ten výběr si to nemyslel. Postupně vypadlo několik věcí, které tam přitom byly zařazeny od samého záčatku a výběr se do značné míry stavěl okolo nich. Nejtěžší bylo vybrat dvanáctou skladbu, bez které by výběr nefungoval. Výběr si nakonec vybral přízračnou říkanku PJ Harvey. Poté už zbývalo je přeskládat sekvenci skladeb a najednou to do sebe vše zapadlo, jak zvukově, tak pocitově. Třeba vám to taky tak přijde. Spálil jsem na tom hrozně moc času, tak ať to teď kazí večery i někomu jinému. Má to jen málo přes půl hodiny.

Výběr je nahraný na platformě 8tracks, která funguje na základě licence pro internetová rádia. Což je elegantní hned ze dvou důvodů - je to legální a člověk nemusí na disk tahat cizí výběry s podivnými tagy, jen obtížně zařaditelné do knihovny. Po přihlášení to umí i scrobblovat na last.fm. Překvapením pro mě navíc je, že na 8tracks skutečně lidé chodí poslouchat, nejen posílat vlastní výběry, a když člověk ignoruje záplavu mixů zbytečného dubstepu, lze tam najít i zajímavé věci. Jednotlivé skladby jednak vidíte dole, jednak jsou postupně zobrazovány při přehrávání, a to včetně alba, ze kterého pochází.

Cover art je od Kasvisions, kamarádky z dob, kdy jsem se ještě byl schopný orientovat v myspace. Klikejte na osmičku.

01 Venetian Snares - Colorless
02 Emptyset - Structure
03 Man Is the Bastard - Regression To Birth
04 Man Is the Bastard - Poacher
05 Switchblade - Chrome Angel
06 PJ Harvey - Nina In Ecstasy
07 Svarte Greiner - Ulsokk
08 Ben Frost - Peter Venkmann Pt. I
09 Ben Frost - Peter Venkmann Pt. II
10 Clint Mansell - Power, Seduction, Cries
11 Jimmy Scott - Sycamore Trees
12 Venetian Snares - Room 379