MUŽ A SMRT



Výběr je soundtrackem k temné straně života muže. Tematicky pokrývá všechna oblíbená témata: sebedestrukci, alkohol, drogy, násilí, ctižádost, samotu a obleky. Navíc z ženských časopisů vím, že muž potřebuje rozhled a nadhled, výběr se proto snaží reprezentovat oboje.

Ideální doprovodná četba k výběru je Palahniukův Fight Club, který je něco jako bible vypořádávání se se současným světem o očišťující síle archetypálního jednání v pokrytecky bezpečné společnosti (kde fyzické nebezpečí nepředstavuje viditelná hrozba, ale produkty, které si kupujeme za peníze z práce, ze které máme deprese).

Palahniuk prý při psaní Fight Clubu poslouchal Downward Spiral na repeat. Nicméně i když Palahniuk poslouchal Nine Inch Nails, jsem si jistý, že Tyler Durden poslouchá Flipper. Flipper je ultimátní kapela životního stylu muž a smrt. Zatímco všechny kapely kolem nich během osmdesátých let přidávaly na rychlosti a z punku dělali hardcore punk, Flipper uměli hrát nesnesitelně pomalu a s takovým skřípotem, že to budí respekt i se znalostí třicetileté historie extrémní hudby. Nebáli se ani šestiminutové skladby se saxofonem a jednovětným textem, čímž museli klasické pankáče hrozně štvát. Co se členů kapely týče, jeden byl veterán z Vietnamu a tři se předávkovali. Tolik nebezpečí a sebedestrukce jinde prostě neuslyšíte.

Stejně jako If I Can’t be Drunk, i Your Wedding dokazuje, že méně je někdy více. I remember entering you, entering you. I’m gonna be drunk, so drunk at your wedding. Smog v téhle skladbě dotáhl umění zkratky na tak vysokou úroveň, že to s přehledem snese srovnání s nejstručnějším příběhem všech dob čestného kmotra životního stylu muž a smrt, Ernesta Hemingwaye: For sale, baby shoes, never worn. Hemingway si stejně jako Cobain ustřelil hlavu brokovnicí, Cobain si na triko maloval logo Flipper, Nine Inch Nails a Flipper dělí Killshot, stejně jako vypravěče a Durdena, Robinson je Durden v reálném světě. Pojítka jsou jasně zřetelná a příběhy mají jednoduchou linku: hrdina touží po poznání, poznání plyne ze ztráty a přijetí rozpadu, pak přichází poznání, že poznání je k ničemu. Jsme jen tikající muži, the same decaying organic matter as everyone else. Zásadní otázka je, jak s tím zjištěním naložit.

1 WWW - Tikající muž
2 Nine Inch Nails - Mr. Self Destruct
3 Ben Frost - Killshot
4 Flipper - If I Can't Be Drunk
5 Smog - Your Wedding
6 Nirvana - You Know You're Right
7 Oxbow - Well Dressed Man
8 Faith No More - Just a Man

LINK.