EVIDENCE SMRTI - DEMO



Evidence Smrti, Demo, raw hardcore thrash, 2008, Gasmask Records, Česká republika, www.myspace.com/evidencesmrti

Vzduch se tak naplnil sazemi, že všichni vidíme zrnitě v různých odstínech černé. Řeky se změnily v pomalu se pohybující masu mrtvých těl. Každý nádech pálí a ohořelé trosky lidí se bezcílně potácí nekonečným strništěm. Vše, co nám zbylo, je Evidence Smrti. Devět jizev a každá značí smrt.

Hned s první titulní jizvou je jasné, že v tomto pekle jsme ještě nebyli. Tíseň a nervozita jako před bojem a smutek ze vzpomínek na čistý vzduch spolehlivě vyvolává mrazení v zádech. Nenapadá mě jiná hardcorová deska s lepším úvodem. Ono zamrazení se pak hned několikrát vrátí, ačkoli celý proces zjizvení trvá jen šestnáct minut. Předmětné demo Evidence Smrti je syrovým hardcore punkem s několika prvky zásadně jej vymezující ze zaběhaných představ o žánru. První a na první poslech nejpatrnější osobitostí je zpěv. Místo předpokládaného nelidsky navztekaného řevu předvádí Hniloba něco na způsob starého thrash metalu či stenchcore (pra-crust typu Amebix). Z mé strany to chvíli trvalo, ale nakonec je to právě ta atmosféra zastřeného hlasu, pomalého frázování, minimalistických melodií a naprosté srozumitelnosti, co staví Evidenci tak výrazně mimo řadu. Lze jen doporučit nehodnotit na základě prvotního překvapení. Oproti thrash metalu i stenchi ale za hlasem zuří hardcore peklo bez kudrlinek a protahování (třeba právě Amebix bych měl mnohem raději mít kratší skladby). Skladby se pohybují v rozmezí jedné až dvou minut, během kterých se řekne vše podstatné a nic se zbytečně neopakuje. Kytara navíc i během toho stíhá rozsévat smutek krátkými a na kost ohlodanými melodickými sóly. V otevírací "Evidenci Smrti", v "Naruby" a v závěru "Neexistujícího Smíru" je kytara právě tím faktorem, který způsobuje ono mrazení v zádech. Mimo to pak k nezvykle silným momentům patří chraplavé volání "Ježíši! Pomiluj své děti! Táhnou – na Jeruzalém!" do zuřící "Obětovat Duše" a vlastně úplně celé skladby "Neexistující Smír" a "Záblesk". To vše jsou ale spíš jen vypíchnuté momenty z toho, jak je to celé dobré. Se srozumitelným zpěvem pak hrají roli větší než obvykle i texty. Ty zcela přesně dokreslují atmosféru nihilismu a syrovosti ve světě spáleném válkou s typickou přímočarostí. Zapomeňte na budovatelský hardcore s texty typu "nikdy nezober drogu". Tady vládne SMRT!

Evidence Smrti spojuje zuřivost hardcore punku se špínou Hellhammer (a vůbec proto-blacku) a post-apokalyptickou atmosférou Amebix přirozeně a extrémně zábavně. Takový anachronismus s naprostou eliminací nudy je vzácnost. Ruce se samovolně stahují do křečovitých pařátů a hrozí k nebi. Prvních devět jizev Evidence se rychle zařadilo k záležitostem, bez kterých by mi něco chybělo. Vyřezání dalších bude povinnost. Navíc na živo platí vše, co bylo řečeno, jenom víc. TESTIMONIUM MORTIS!